akjasgunnel

Alla inlägg den 4 augusti 2012

Av akjasgunnel - 4 augusti 2012 16:43

vi har ju tre målsättningar ´med vår schäferuppfödning, vi försöker få dom vitala, d vs friska, vi försöker få dom bra mentala, och vi försöker få dom att se ut som schäfrar, dvs med god exteriör. 

friska höfter och armbågar räknas in i friskhetsbegreppet, och när vi nu senast röntgade R-kullen som också var fria från fel, så blev det vår 25:e helt fria kull. Fantastiskt !


Sedan augusti 2002 har vi röntgat elva kullar där samtliga hundar, som upppnått röntgenbar ålder är också röntgade.

H-kullen helt fria,

I-kullen, fria HD, 1 ED fel

J-kullen helt fria

K-kullen helt fria

L-kullen helt fria

M-kullen, 1 C, fria ED

N-kullen 1 C, 1D, fria ED
O-kullen helt fria

P-kullen , 1 D, fria ED

Q-kullen helt fria

R-kullen helt fria


Summa  11 kullar, där 7 kullar är helt felfria.

62 hundar där 58 har fria höfter , dvs 93 % fria och 61 har felfria armbågar, dvs 99 %.

Fem moderstikar, Akja, Emma, Hera, Klinga och Neska, och fem fadershundar,

Markallens Nemo, Dyckerts Larry, Raskabo Irrac, Mark v Weinbergblick, Faxo v Fichtenschlag,


Genomsnitt för röntgade schäfrar (ca 60 % röntgas) är 73 % fria höfter och 83 % fria armbågar.


Måste vara ett resultat av bra arv, rätt utfodring, lagom motion under uppväxttiden, samt valpköpare som sköter sina valpar enligt våra önskemål. (ej valpfoder, lagom tillväxttakt, ) . Hoppas vi kan fortsätta hålla den här goda trenden.


Allergier är allt vanligare på hundar av alla raser, och schäfer är inget undantag, även om det är många andra raser som är värre utsatta. Forskning har tydligt visat att hundar som utfodras med varierande kost ( exvis, hundfoder och hemlagat/matrester)drabbas inte alls lika ofta som hundar som växer upp på enbart hundfoder. Vi har i många år undvikit valpfoder och försöker köra med hemlagad mat/matrester, märgben mm för att inte bli helt beroende av maskinellt tillverkat foder.  Jämfört med många andra uppfödare så har vi mindre problem med allergier/hundproblem på våra hundar, men hur vi än försöker så händer det att hundar får allergiska problem. Det är väldigt tråkigt, och ställer till problem för ägare och hund.


Ett annat mått på vitalitet är att många Akjashundar bli väldigt gamla, just nu är Cera och Cindy 14 år och 3 mån, Dino 13, 5 år, och Esko, Eja är 13 år, och Gina och Ginza är 11 år, 3 mån, , Hajas, Hera .Heidi är 11 år  och Ilska, Indra, Irax, Igor och Ivan är 10 år.











Ovido - Quiz & Flashcards